EXCLUSIV | Antrenorul care l-a format pe Ionuț Panțîru, sfat important pentru antrenorul FCSB: ”Este păcat să-l ții acolo.” Postul pe care dă randament maxim și pariul făcut după transferul la vicecampioană

EXCLUSIV | Antrenorul care l-a format pe Ionuț Panțîru, sfat important pentru antrenorul FCSB: ”Este păcat să-l ții acolo.” Postul pe care dă randament maxim și pariul făcut după transferul la vicecampioană
Ionut Pantiru, de la FCSB, suteaza in timpul meciului de fotbal contra echipei Dinamo, din etapa a XII-a a Ligii 1, disputat pe Arena Nationala din Bucuresti, sambata, 5 octombrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
  • Publicat:
  • Actualizat:

Transferat la sfârșitul lunii iulie de la Poli Iași la FCSB, jucătorul de bandă stângă Ionuț Panțîru (23 de ani) s-a impus mai repede decât se așteptau mulți la echipa patronată de Gigi Becali. Dacă în Copou era folosit fundaș stânga, fotbalistul ieșean a fost utilizat la vicecampioană preponderent în linia mediană, dar, chiar și așa, ”Panți” a dat un randament bun, devenind titular în echipa antrenată de Bogdan Argeș Vintilă.

Sfat pentru Vintilă de la primul profesor al lui Panțîru: să-l joace fundaș, nu mijlocaș

Primul său antrenor de la Liceul cu Program Sportiv Iași, profesorul Andrei Marian, a declarat pentru ProSport că Panțîru dă cel mai bun randament ca fundaș stânga și a explicat care sunt motivele.

”Panțîru este fotbalistul care joacă foarte bine dacă are 60 de metri în față. Printr-un joc colectiv va fi pus bine în valoare. El trebuie să vină din spate pentru că are pătrundere și o rază mare de acțiune. Are diagonale foarte bune, are o forță foarte mare de pătrundere cu mingea la picior. Creează foarte mult superioritate în bandă. Este păcat să-l ții acolo, la mijloc, unde a debutat la FCSB cu Vergil Andronache și să-l ții în marcajul unui fundaș. El are nevoie de 60 de metri în fața lui. Poate să apară ca mijlocaș, dar trebuie să plece cu mingea de pe fund. Dacă are spațiu, se face remarcat, dar în situații aglomerate e mai greu”, a declarat, pentru ProSport, Andrei Marian, care a lucrat cu Ionuț Panțîru de la vârsta de 13 ani, timp de cinci ani.

Pariul antrenorului: ”În doi ani va ajunge la echipa națională”

La scurt timp după ce elevul său a semnat cu FCSB, Andrei Marian a pus un pariu cu Panțîru: ”Va ajunge departe. Am și făcut un pariu cu el aunci când a plecat la Steaua. I-am spus că în doi ani va fi la echipa națională, iar apoi urmează un transfer în străinătate”.

Întrebat la ce ar mai trebui să lucreze fostul său elev, profesorul a punctat: ”Ar trebui să se echilibreze puțin în afara terenului. La asta ar mai trebui să lucreze. Dacă un jucător are un echilibru interior foarte mare, asta se vede și în teren”.

Acesta se aștepta ca fostul fotbalist al Politehnicii Iași să se impună la FCSB. ”Mă așteptam ca Panțîru să se impună la FCSB. E un copil care a trecut prin foarte multe situații grele, a avut și niște probleme care l-au schimbat, l-au întărit și l-au făcut să fie mai bun. L-au făcut să se axeze mai mult pe fotbal decât înainte. El a avut o perioadă mai grea în trecut, în care putea foarte ușor să intervină abandonul. A plecat la Academie la Gheorghe Hagi în clasa a 11-a, după finala de la Buftea, a stat un an, s-a întors înapoi, iar la sfârșitul junioratului a plecat la Sighetul Marmației, echipă care s-a desființat în iarna acelui an. El nu a beneficiat de niciun salariu atunci. S-a întors la Știința Miroslava, iar șansa lui s-a numit Eugen Neagoe”, a adăugat primul antrenor al lui Panțîru.

Remarcat de Eugen Neagoe la un amical cu Știința Miroslava

Panțîru a avut șansa de a fi remarcat la începutul anului 2017 de către antrenorul Politehnicii Iași la acea vreme, Eugen Neagoe. Într-un amical disputat în Copou între Poli Iași și Știința Miroslava, echipă la care activa Panțîru, actualul fotbalist al FCSB-ului a avut o evoluție foarte bună în flancul stâng, iar Eugen Neagoe i-a transmis atunci președintelui Florin Prunea să-l transfere la Poli.

”Contează foarte mult ca antrenorul echipei de seniori să dea încredere unui copil, dacă îl place. Așa s-a întâmplat cu Eugen Neagoe, în acel amical. Panțîru a jucat mijlocaș stânga, iar fundaș dreapta la Poli era căpitanul echipei, Ionuț Voicu. Panțîru a avut o evoluție foarte bună atunci, niște acțiuni care l-au încântat pe Eugen Neagoe. Acesta l-a notat, i l-a dat lui Florin Prunea, iar Poli l-a luat de la Miroslava”, a mai spus fostul antrenor al lui Ionuț Panțîru.

Ionut Pantiru (D), de la FCSB, suteaza in timpul meciului de fotbal contra echipei CFR Cluj din etapa a X-a a Ligii 1, disputat pe Arena Nationala din Bucuresti, duminica, 22 septembrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Marele regret al antrenorului ieșean. Cum s-a pierdut o generație întreagă

Prof. ieșean Andrei Marian a adus în discuție o finală pe țară pe care echipa LPS Iași, cu Ionuț Panțîru pe teren, o pierdea în anul 2013 în fața Viitorului lui Gică Hagi, la Buftea. La Viitorul jucau atunci Manea, Cicâldău, Nedelcu sau Răzvan Marin, iar Ianis Hagi și Coman erau rezerve. Ei au ajuns fotbaliști, pentru că au fost remarcați și li s-a oferit încredere, în timp ce ieșenii, talentați și ei, s-au pierdut pe drum. Doar Panțîru a ajuns fotbalist. Și asta din cauza lipsei de viziune a celor care s-au ocupat de sectorul juvenil din Copou.

”Panțîru este un copil care provine din mediul rural. O fire foarte timidă la început, mai introvertit, cu o doză de nesiguranță foarte mare, dar care pe parcurs, datorită unei dorințe enorme de a se afirma, a reușit să se remarce. Cu generația lui de 96 am jucat o finală pe țară, cu Academia Hagi. Nu-mi face plăcere să spun asta, dar dintr-o generație care a jucat o finală pe țară, cu șansă a ajuns Panțîru fotbalist, pentru că pe parcurs a existat posibilitatea ca el să se lase de fotbal. Tocmai pentru că nu a fost remarcat la timp de către persoane care trebuiau să se ocupe de treaba asta. La Viitorul jucau atunci în finala de la Buftea câțiva jucători care azi sunt la națională. Manea, cel mai tânăr debutant la echipa națională, Răzvan Marin, Cicâldău, Nedelcu, iar pe bancă erau Florinel Coman și Ianis Hagi, care făceau pase în doi la mijlocul terenului. Îmi vine greu să cred că din cei 22 de jucători de pe teren doar cei de la Constanța meritau să ajungă mari fotbaliști și să facă saltul spre marea performață. Trebuie să fie un semnal de alarmă și un mare semn de întrebare pe care trebuie să și-l pună toți cei care lucrează în fotbal. Dacă stai să te uiți măcar la meci, nu ai cum să nu remarci 3-4 jucători din echipa de la Iași…”, și-a spus oful primul antrenor al lui Ionuț Panțîru.

Mai puțin talent, dar multă muncă

Prof. Andrei Marian admite că Panțîru nu a fost cel mai talenat fotbalist al generației sale, dar a compensat prin foarte multă muncă: ”Nu a fost cel mai talentat copil din generația lui, dar și-a dorit cel mai mult dintre toți. Din punctul de vedere al dorinței, a fost Top. Cum este și în prezent. Asta se vede și în atitudinea lui pe teren. Este un jucător care dă totul pe teren, care joacă fiecare meci ca și cum ar fi ultimul din cariera lui. Peste câțiva ani îl văd înr-un campionat din străinătate. Treuie doar să fie sănătos, să nu se accidenteze și să fie constant în evoluții”, a mai spus antrenorul ieșean, care i-a smuls promisiunea fostului său elev de a veni la Liceul cu Program Sportiv din Copou, pentru a fi alături de micii fotbaliști: ”Cu prima ocazie când ajunge la Iași, îl aștept la Liceul cu Program Sportiv. Sunt copii care au același vis pe care l-a avut și el mic, de a ajunge mari fotbaliști. Și ei provin tot din mediul rural, ca și Ionuț, iar pentru ei ar însemna foarte mult să-l aibă pe Ionuț în mijlocul lor, să conștientizeze că a fost la fel ca ei și că a ajuns unde este doar prin foarte multă muncă”.

Are o experiență de peste 20 de ani în presa sportivă, în care activează din anul 1999. Este corespondent ProSport la Iași din anul 2004, iar în decursul anilor a mai colaborat cu Agenția de Știri NewsIn, ziarele Libertatea și România Liberă și Radio Sport Total FM. Pe plan local, ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înaintea luptei: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit
Haos! Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înaintea luptei: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la…
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu:
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui…
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și gol!”
Giani Kiriță dă scorul exact la România – Kosovo și spune pe cine vrea în atac: „Poate să dea și…
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Cutremur în fotbalul românesc! Încă o echipă este pe cale de dispariţie: „Am adus bani de acasă”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei. Să se apuce de scris poveşti”
Bogdan Cosmescu, reacţie vehementă după ce un oficial a ieşit la atac în ”Războiul stelelor”: ”Se iroseşte la Clubul Armatei.…
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Cum să cureți eficient caloriferele. Trucuri simple pentru a îndepărta praful și murdăria dintre elemenți
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
Se ÎNCHID granițele în Europa, înainte de sărbători! Măsura INTRĂ în vigoare pe 9 decembrie 2024
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte bună…
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că varza murată ar fi foarte…
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Vremea 18 noiembrie - 16 decembrie 2024. Mai cald la început de săptămână, apoi răcire. Ninsori și viscol la munte
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Ceva a apărut lângă Pământ după ce o stea masivă a dispărut fără urmă!
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Apelul făcut de milionarul român de doar 28 de ani: Am foarte mare nevoie de voi
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
Adriana Bahmuțeanu vrea să deschidă succesiunea lui Prigoană! Revendică 1/2 din averea lui Silviu : o vilă, un Rolls și…
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
Tastatura ce schimbă jocul în materie de personalizare
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Un jurnalist britanic dă verdictul noului DUSTER 2024: Merită să-l cumperi?
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
×